over kijk & doe
martine evenhuis
In 2003 voltooide ik de opleiding Pabo. Na twee jaar op verschillende scholen te hebben ingevallen besloot ik om weer te gaan studeren. In 2009 ben afgestudeerd aan ArtEZ aan de opleiding docent beeldende kunst en vormgeving.
Na mijn opleiding ben ik als zzp’er aan het werk gegaan en heb verschillende workshops gegeven. Van kunstprojecten tot creatieve activiteiten op de BSO. Daarnaast heb ik gedurende een half jaar tekenen, handvaardigheid en ckv op het OSG Erasmus gegeven.
De afgelopen 5 jaar heb ik de vakken beeld en media, tekenen, handvaardigheid en toegepaste techniek op het Pius X gegeven. Tussendoor heb ik kinderfeestjes en op scholen kunsteducatie gegeven. Nu volg ik mijn droom om een eigen atelier te beginnen om anderen te inspireren.
Interview met Vett
kijk & doe
missie
Kijk & Doe is een creatief atelier waar het belangrijk is om te experimenteren. Om dit te doen moeten de deelnemers zich veilig voelen. Dit gebeurt in omgeving waar je niet beoordeeld wordt maar wel geprikkeld wordt.
Ieder deelnemer moet in elke opdracht de vrijheid krijgen om zijn eigen creativiteit in kwijt te kunnen. Daardoor verschillen de eindresultaten.
Heel belangrijk is om de creativiteit te bevorderen: Creativiteit is het vermogen om iets nieuws te scheppen
Bij Kijk & Doe leer je door naar kunst te kijken, maar belangrijker door het zelf te doen!
Bij Kijk & Doe passen de opdrachten zich aan de tijd.
Het proces (het doen en experimenteren) is belangrijker dan het eindresultaat.
vissie
Bij Kijk & Doe kun je je creativiteit uiten door te kijken te doen
redenen waarom creativiteit belangrijk is voor kinderen
- Zelfvertrouwen
Iets wat je zelf hebt gemaakt en trots op bent vergroot je zelfvertrouwen. Vooral als mensen om je heen je werk mooi vinden. Dat vergroot je zelfvertrouwen.
- Probleem oplossend vermogen
Dit is één van de belangrijkste vaardigheden om te leren. Wanneer kinderen de ruimte krijgen om zelf hun problemen op te lossen groeit de onafhankelijkheid en zelfvertrouwen. Door creatief bezig te zijn kom je steeds problemen tegen die je moet oplossen.
- Motoriek
Knutselen, schilderen of tekenen bevordert de ontwikkeling van fijne motoriek, wat verwijst naar het vermogen om kleine spieren in de handen te gebruiken om kleine voorwerpen te manipuleren, zoals kleurpotloden, potloden, klei en eetgerei. Tijdens kunst- en knutselactiviteiten manipuleren kinderen van nature meerdere objecten in hun handen, waarbij ze werken aan hun motorische vaardigheden in de hand.
- Concentratie
Kinderen kunnen zich leren concentreren. Hoe vaker ze rustig en geconcentreerd aan een project kunnen werken, hoe langer ze het volhouden. Hun focus zal verbeteren en hun concentratieboog wordt langer.
- Sociaal-emotionele ontwikkeling
Wanneer kinderen met hun leeftijdsgenoten en / of volwassenen bezig zijn met knutselactiviteiten, leren ze om beurten te delen, met anderen te werken en effectief te communiceren. Vragen naar en wachten om de lijm of de schaar te gebruiken, zijn essentiële vaardigheden die kinderen moeten leren. Kunst maken en knutselen zijn voor hen een natuurlijke tijd om deze sociale vaardigheden te oefenen en te ontwikkelen. Kinderen leren ook geduld, moeite en doorzettingsvermogen, omdat projecten vaak niet werken zoals we ze de eerste keer voor ogen hadden, en vaak een paar pogingen nodig hebben om te perfectioneren. Dit alles draagt bij aan het opbouwen van vriendschappen en een gezond gevoel van eigenwaarde.
- Plezier
Het plezier in tekenen en schilderen is belangrijk! Kinderen moeten al zo veel in de maatschappij en dat kan stressvol zijn. Zelf expressie, dingen uitproberen en fouten maken! Daar leren kinderen het meest van. Gewoon even echt kind zijn, daar worden we allemaal gelukkig van.